ТПК Котленски край - Производство на килими, Котел

Котел, ул. Изворска 7

Брой преглеждания на фирмата: 6154

ТПК Котленски край е създадена през 1933г., като през годините кооперацията се разраства с многобройни цехове в населените места в Котелско и развива уникален стил, който не се среща никъде другаде. Килимарското изкуство в града се развива на основата на българската традиция в домашното тъкачество и пренасянето на някои външни ... Виж повече
БИТОВИ СТОКИ > ОБЗАВЕЖДАНЕ > ТПК Котленски край - Производство на килими, Котел

Описание

ТПК Котленски край е създадена през 1933г., като през годините кооперацията се разраства с многобройни цехове в населените места в Котелско и развива уникален стил, който не се среща никъде другаде.

Килимарското изкуство в града се развива на основата на българската традиция в домашното тъкачество и пренасянето на някои външни влияния, които са пресъздадени от творческия дух и усет на котленката.

Това довежда до създаването на автентичната котленска килимотъкаческа школа. И до днес класическите геометрични фигури радват окото със своите искрящи цветове.

В този край килимарството се развива още от петнадесети век и любопитното е, че всеки килим е наистина уникален, тъй като всяка тъкачка е вграждала в него, наред с традиционните геометрични, а по-късно и флорални фигури, и свои авторски мотиви.

Така са се появили и неповторимите динени кори, къдряви звезди, карамфили, лозинки, бардуци, та дори и символи от глагол

Прочети повече